Publicerat 15 december 2017 i kategorin Artiklar
Regeringens budget för 2018
Under förutsättning att riksdagen bifaller regeringens budgetproposition kommer följande förändringar på skatteområdet börja tillämpas från och med den 1 januari 2018.
3:12 reglerna
Som de flesta säkert redan noterat så fanns det inget förslag om förändrade skatteregler för fåmansföretagare, de så kallade 3:12 reglerna, i regeringens budgetproposition.
I slutet av 2016 presenterade Utredningen om översyn av 3:12 reglerna förslag som skulle medföra en kraftig försämring av de regler som gäller beskattning av vinstutdelning i fåmansföretag. Efter att utredningens förslag remissbehandlats gjorde regeringen vissa justeringar som presenterade i slutet av mars 2017. Men kritiken kvarstod, vilket resulterade i att regeringen valde att för närvarande inte gå vidare med förslagen.
Det innebär att även de regler som föreslogs som skulle underlätta generationsväxling av familjeföretag har lagts på is.
Ändrad beräkning av bilförmån
För att öka andelen miljöanpassade bilar kommer ett bonus-malus system att införas från och med den 1 juli 2018 för nya lätta bilar. Bonusen uppgår till mellan 10 000 kr och 60 000 kr och omfattar bilar som släpper ut från noll till som högst 60 gram koldioxid. Samtidigt införs ett straff (malus) genom en förhöjd fordonsskatt de tre första åren för bensin- och dieseldrivna lätta bilar.
För att förstärka effekten av bonus-malus systemet ska fordonsskatten läggas till som en ytterligare post vid beräkning av bilförmån för 2018. Samtidigt sänks prisbeloppsdelen i beräkningen från 0,317 till 0,29 prisbasbelopp. Det gäller bilar med tillverkningsår 2018 eller senare som blir skattepliktiga för första gången den 1 juli 2018 eller senare.
Trängselskatt samt väg-, bro och färjeavgifter ska inte längre ingå i bilförmånsvärdet. Det innebär att om arbetsgivaren betalar sådan skatt eller avgift avseende privat körning med förmånsbilen ska den anställde beskattas för det arbetsgivaren betalar.
Sänkt skatt för pensionärer
Pensionsinkomster ger inte rätt till jobbskatteavdrag. Därför infördes från den 1 januari 2009 ett förhöjt grundavdrag för personer som vid beskattningsårets ingång har fyllt 65 år. Det förhöjda grundavdraget har därefter förstärkts i flera steg.
Nu höjs grundavdraget ytterligare för alla med en fastställd förvärvsinkomst mellan 123 700 kr och 416 300 kr för år 2018.
Denna höjning innebär att skillnaden i beskattning mellan en person med pensionsinkomst och en löntagare med jobbskatteavdrag har tagits bort för inkomster upp till 202 400 kr för år 2018.
Följande skiktgränser och brytpunkter (inkomst före grundavdrag) kommer att gälla för pensionärer under 2018.
Kommunal + statlig skatt |
52% |
57% |
Skiktgräns |
455 300 kr |
662 300 kr |
Brytpunkt |
494 300 kr |
694 900 kr |
Sänkt skatt för sjuk- och aktivitetsersättning
En skattereduktion införs för personer med sjuk- eller aktivitetsersättning. Skattereduktionen uppgår till 4,5 procent x kommunalskattesatsen på orten för sådan ersättning upp till cirka 115 100 kr. För den del av ersättningen som överstiger cirka 115 100 kr uppgår skattereduktionen till 2,5 procent x kommunalskattesatsen.
Höjd SINK-skatt
Den som är bosatta utomlands men arbetar i Sverige eller får inkomster från Sverige i form av till exempel pension kan ansöka om att betala en särskild inkomstskatt (SINK).
För 2018 höjs SINK-skatten från 20 till 25 procent. Höjningen innebär att det kan bli fördelaktigare för vissa utomlands bosatta att beskattas enligt inkomstskattelagen för den svenska inkomsten i stället för enligt SINK.
Växa-stöd för handelsbolag och aktiebolag
Den 1 januari 2017 infördes en möjlighet för enskilda näringsidkare utan anställda att endast betala 10,21 procent i arbetsgivaravgifter för sin förste anställde. Nu ska även aktiebolag och handelsbolag omfattas av möjligheten att få nedsatt arbetsgivaravgift när de anställer för första gången. Stödet kan erhållas under 12 månader för en månadslön upp till 25 000 kr.
De nya reglerna gäller
- aktiebolag som inte har någon anställd eller endast en anställd som också är delägare och
- handelsbolag utan anställda och med högst två delägare.
Kvalificerade personaloptioner
Lättnader i beskattningen av personaloptioner införs för att underlätta för små, unga företag att rekrytera och behålla nyckelpersoner. Med personaloption avses en rätt att i framtiden köpa ett värdepapper till ett i förväg bestämt pris eller i övrigt på förmånliga villkor.
Om vissa villkor är uppfyllda innebär de nya reglerna i huvudsak att den anställde inte förmånsbeskattas när personaloptionen utnyttjas. Beskattning sker först när den anställde säljer de aktier han köpt genom att utnyttja optionen. Beskattning sker då i inkomstslaget kapital eller enligt 3:12 reglerna.
Arbetsgivaren ska inte betala arbetsgivaravgifter för förmånen.
Höjd skatt på sparande
2012 infördes en möjlighet att spara i ett investeringssparkonto med tillgångar i bland annat aktier och fondandelar. I stället för att vinster beskattas och förluster dras av beskattas en schablonmässig avkastning i inkomstslaget kapital med 30 procent skatt.
Schablonavkastningen på sådant sparande höjs från statslåneräntan den 30 november före det aktuella kalenderåret plus 0,75 procentenheter till statslåneräntan plus en procentenhet. Motsvarande höjning görs för sparande i kapitalförsäkring.
Ett golv infördes 2016 vid beräkning av schablonavkastningen som innebär att den inte kan bli lägre än 1,25 procent.
Förlust på utländsk konkursaktie
Ett värdepapper anses sålt om det företag som gett ut det försätts i konkurs. Men det gäller bara om det är ett svenskt aktiebolag eller ekonomisk förening som gett ut värdepapperet.
Nu ändras reglerna så att även värdepapper i utländska företag som motsvarar ett svenskt aktiebolag eller en svensk ekonomisk förening ska anses sålda när företaget försätts i konkurs, i stället för när konkursen är avslutad. För företag inom EES har Skatteverket redan tidigare tillämpat reglerna på så sätt.
Moms på naturguidning
Momsen på visning av vissa naturområden sänks från 25 procent till 6 procent. Reglerna gäller naturaområden utanför tätort, nationalparker, naturreservat, nationalstadsparker och natura 2000-områden.
Reklamskatten slopas för dagspressen
Reklamskatten för annonser i dagspress och andra periodiska publikationer slopas. Slopandet omfattar inte annonsblad, kataloger eller programblad.
Regeringens proposition 2017/18:1
Företagsaktuellt nr 6 2017