Hem » Nyheter » Ingen inkomstbeskattning av aktiegåva
Publicerat 4 november 2016 i kategorin Artiklar
Ingen inkomstbeskattning av aktiegåva
Föräldrars överlåtelse av aktier i ett bolag till en son som är VD i bolaget, ansåg Högsta förvaltningsdomstolen inte var en ersättning för sonens arbete i bolaget. Gåvan skulle därför inte inkomstbeskattas.
Föräldrarna Leif och Clara äger cirka 85 procent av X AB där sonen Kurt är VD. De har för avsikt att överlåta 10 procent av aktierna i bolaget till Kurt. Kurt har en månadslön som uppgår till 130 000 kr och aktiepostens beräknas ha ett värde på cirka 10 miljoner kronor.
Föräldrarna tänker samtidigt genom gåvor överlåta ytterligare 15 procent av aktierna i bolaget som ska fördelas lika mellan deras tre barn. Efter överlåtelsen kommer föräldrarna att äga cirka 60 procent av aktierna. Överlåtelsen till barnen är en del av ett planerat generationsskifte. Ägandet av företaget kommer successivt att överföras från föräldrarna till den yngre generationen. Hur den slutliga fördelningen av barnens ägande kommer att se ut är ännu inte bestämt.
Innan någon gåva överlämnades ville Kurt få klarlagt om den aktiepost om 10 procent som han ensam skulle få i gåva skulle leda till några inkomstskattekonsekvenser. Han ansökte därför om förhandsbesked hos Skatterättsnämnden.
Gåva till anställd
Förvärv som sker genom gåva är skattefritt enligt en bestämmelse i inkomstskattelagen. Men av rättspraxis framgår att en gåva ändå ska inkomstbeskattas hos mottagaren om gåvan har sitt ursprung i en arbetsprestation från gåvotagarens sida. Men beskattning behöver inte ske om det framgår att syftet med gåvan varit ett annat än att belöna den anställde för en prestation.
Skatteverket
Skatteverkets uppfattning i aktuellt fall var att Kurt ska inkomstbeskattas för marknadsvärdet av det han kommer att motta. Man motiverade det bland annat med att överlåtelsen inte kan anses utgöra ett led i en generationsväxling eftersom föräldrarna har för avsikt att behålla en stor del av aktierna. Dessutom ansåg Skatteverket att differensen mellan aktieöverlåtelserna, där Kurt som vad VD ska få en större andel aktier än övriga syskon, talade för att det var anställningen som var avgörande för gåvan.
Ingen beskattning
Mot bakgrund av lämnade uppgifter fann Skatterättsnämnden att föräldrarnas överlåtelse av aktierna i X AB till sonen Kurt i allt väsentligt fick antas ha ett annat syfte än att belöna sonen för hans arbetsprestationer. Skatterättsnämndens svar blev därför att Kurt inte ska inkomstbeskattas för aktiegåvan från föräldrarna.
Högsta förvaltningsdomstolen, som kom att pröva frågan, fastställde förhandsbeskedet.
Dom 2016-10-14, mål nr 1880-16
Företagsaktuellt nr 6 2016